Der er så mange elbiler på danske veje efterhånden, at jeg ikke skænkede det en tanke, hvor meget jeg måtte lære på den hårde måde som ejer af min første elbil. Hvor svært kunne det være, tænkte jeg. Der er masser af ladestandere og der følger et kabel med til bilen. Men ak, jeg blev klogere. Så her får du mine 5 gode råd inden du køber elbil.

Da jeg bor i lejlighed er egen ladeboks ikke en mulighed, så mine gode råd gælder udelukkende udeladning.

1. Hvilket ladekabel skal jeg bruge

EU har indført en standard for ladekabler, så elbiler i Europa i udgangspunktet sælges med et Type 2 stik, som det så smukt hedder. Det er næsten ens i begge ender – den ene ende er lidt mindre end den anden og passer ind i ladestanderen. Den anden ende stikkes ind i bilens ladeport.

Overblik over ladestik:

 • Type 1 (standard i USA og Japan)
 • Type 2 (standard i Europa)
 • CHAdeMO (Nissan Leaf, Mitsubishi)
 • Combo 1 (Type 1 til lynladning)
 • Combo 2 (Type 2 til lynladning)
 • Schuko (mormorladning)

DC og lynladestandere har “indbygget” ladekabel, så du skal blot huske at have et Type 2 kabel til at lade fra AC standere.

Jeg har endnu tilgode at bruge et mormorladekabel. Det er et nødladekabel, som kan kobles til et almindeligt stik i hjemmet. Inden du vælger den løsning, så sørg for at sætte dig godt ind i forholdene. Det er nemlig vigtigt, at strømforsyningen i hjemmet kan bruges uden overbelastning, og at ladetiden sættes korrekt (regn med maksimalt at kunne lade med omkring 3 kW i timen).

2. Forskel på AC og DC

AC (Alternating current) DC (Direct current)
Navn på dansk Vekselstrøm Jævnstrøm
Type af ladestander AC ladestander, 11 / 22 kWh DC ladestander, lynladestander, op til 300 kWh
Ladetid De fleste biler kan kun lade med 11 kW i timen fra en AC ladestander. Strømmen omdannes fra AC til DC af en on-board-lader. Ladehastigheden afhænger af ladestanderens kapacitet og hvor meget din bil kan lade med fra en DC ladestander / lynladestander.

Der er meget få elbiler, som kan lade vekselstrøm med mere end 11 kW i timen. Derfor skal elbiler lade i mange timer fra en AC-ladestander.

Ladetid fra en DC ladestander eller lynlader afhænger i høj grad af din bil. Min bil kan eksempelvist lade med op til 85 kW i timen fra en DC-lader, men kun i en begrænset periode. Jo tættere på 100% batteriet kommer, jo langsommere modtager batteriet strøm.

Når du lader fra en AC-ladestander skal du regne med selv at have et ladekabel med. De fleste AC-ladestandere har et type 2 stik så hvis din bil ikke bruger type 2, skal du have et mellemstik med. Du kan filtrere ud fra ladestik og type af ladestander i langt de fleste apps.

3. Kan min elbil lade alle steder

Det korte svar er nej. Som jeg skriver ovenfor, så kan du være begrænset af typen af ladestik eller kapaciteten af batteriet i din elbil – og så er nogle ladestandere låst. Endelig kan du være begrænset af om dit ladekort / ladebrik eller app kan bruges på ladestanderen (læs mere under pkt. 5).

Låste ladestandere

Det kan være ladestandere ved virksomheder, offentlige ejendomme, boligorganisationener, private boliger eller lignende.

Usynlige ladestandere

Der er også ladestandere, som er usynlige i ladeapp’en, indtil du er tæt på ladestanderen.

Tesla superchargers

Og endelig har Tesla superchargers, som er forbeholdt til Tesla. Heldigvis er flere nye Tesla superchargers åbne for alle typer elbiler.

4. Hvorfor lader min elbil så langsomt

En pudsig vinkel, som jeg ikke havde fået fortalt eller sat mig ind i inden jeg købte min elbil. De fleste elbiler kan kun lade med 11 kWh, hvis du lader fra en AC-stander.

Et simpelt regnestykke er derfor:

 • Størrelsen på bilens batteri (min Fiat 500e har et batteri på 42 kW)
 • Hvor mange kW skal du lade?
 • Det tal kan du dividere med 11 for at regne ud hvor mange timer din elbil skal lade med 11 kW for at nå 100%

Jeg er afhængig af at lade ved offentlige ladestandere, så jeg skal typisk lade i 3 timer, hvis min bil er nede på 25%

Hvis din bil maksimalt kan lade med 11 kW, så er der ingen grund til at købe et ladekabel, som eksempelvist kan lade med 22 kW. Du vil stadig kun fylde strøm på din bil med 11kW i timen.

Forudsætningen for, at du lader med de 11 kW er desuden:

 • Du har sat din bil til at lade med max hastighed (tjek indstillingerne i din bils system)
 • Dit kabel er et 11 kW kabel

Et opslag på min Fiat500e med 42 kW batteri fortæller mig, at det tager 4 timer at lade min bil fuldt op fra en AC-ladestander. Og at jeg kan hurtiglade med op til 85 kW fra en hurtiglader.

5. Du kan bruge forskellige ladekort på offentlige ladestandere

Det største mysterie for mig har været at forstå lademarkedet.

Clever har umiddelbart langt det største udbud af offentlige ladestandere. Derfor troede jeg – som ny elbilejer – at jeg skulle have en Clever brik for at bruge en Clever ladestander.

Men sådan er det ikke!

Branchen besluttede i 2021, at det offentlige lademarked i Danmark skulle åbnes på tværs af udbydere.

I praksis betyder det, at du kan lade fra en Clever lader, men betale en anden udbyder end Clever.

Til mit behov er den billigste aftale et Elli abonnement. Elli er ejet af VW, og alle kan tegne et Elli abonnement. Uanset om du har mulighed for at lade hjemme, eller som jeg er tvunget til at bruge offentlige ladestandere, så gør dit hjemmearbejde. Der er mange penge at spare på at vælge det billigste ladekort på en ladestander. Du kan evt. hente app’en Chargeprice for at få et overblik over prisforskellen på konkrete ladestandere.

Elli og Powerpass hører begge under Volkswagen Group med samme satser og abonnementsmodel.

Nedenstående tabel illustrerer forskellen mellem Clever og Elli.

Clever

5,95*DKKpr. kWh
 • DC-ladning: Samme pris, kun Clever ladestandere.
 • Ionity: Clever brik kan ikke bruges.
 • Kan kun bruges på Clever ladestandere i Danmark.

Elli

2,90*DKKpr. kWh
 • DC-ladning: 3,65 kr.
 • Ionity: 5,88 kr.
 • Kan bruges på et udvalg af ladestandere i hele Europa.

God fornøjelse med din elbil.