Sammen med Halloween og Valentines, er Black Friday en amerikansk opfindelse, som vi har taget til os i den øvrige vestlige verden.

Historien bag Black Friday

Black Friday falder altid den første fredag efter Thanksgiving, som er en af de helt store amerikanske familiekomsammen. Mange holder fri fredagen efter Thanksgiving, og det har i mange år været en af de helt store shoppingdage i USA.

Begrebet ”Black Friday” går tilbage til 1950’erne, hvor politiet i Philadelphia beskrev fredagens kaos som den sorte fredag. I slutningen af 80’erne adopterede detailhandelen Black Friday og vendte det til noget positivt – den helt store udsalgdag.

Siden har den sorte fredag spredt sig, nu også til Danmark, hvor vi tæppebombes med udsalg op til og på denne dag. Nogle butikker holder endda Cyper Monday om mandagen. Endnu en amerikansk opfindelse, som udelukkende handler om salg.

Få de gode tilbud

Der er ingen tvivl om, at du kan få nogle fantastiske tilbud. Med lidt planlægning, så er det en ideel dag dag til at få styr på julegaverne.

Men det er også let at lade sig rive med af tilbudsbølgen.

Jeg plejer at lægge en plan i dagene op til den sorte fredag. Mange online butikker skilter med deres tilbud i god tid, og sender nyhedsbreve ud.

Tilmeld dig nyhedsbreve fra de online butikker, som du er interesseret i, hvis du ikke allerede modtager dem. Du kan altid afmelde nyhedsbrevene efter Black Friday.

Har du kig på en større ting, for eksempel et TV, computer eller en opvaskemaskine, så gør dit hjemmearbejde inden Black Friday. Undersøg modeller og specifikationer. Skriv ned, hvad varen koster. Der har været mange sager med butikker, som skilter med en alt for høj før-pris på Black Friday.

Butikkernes salgstrick

Et godt salgstrick er at skubbe til din købelyst, enten ved at tilbyde dig ”eksklusive” tilbud eller ved at anføre et begrænset antal. Når der kun er 10 enheder til salg, så handler vi ofte før vi tænker. Det er langtfra altid, at der er et begrænset antal. Men når vi tror, at vi skal skynde os, så sejrer hjertet over hjernen.

På den store handelsplatform Amazon vil du i dagene op til og hen over hele Black Friday weekenden opleve, hvordan tilbud udbydes i et begrænset antal OG i en begrænset tidsperiode. Og du kan langt fra altid regne med før-priserne.

Med sund fornuft, en plan og et godt hjemmearbejde på før-priserne, kan den sorte fredag være et slaraffenland af fantastiske tilbud. Tænker du dig om, kan du spare mange penge. Men husk altid at spørge dig selv, om du nu virkelig har brug for en robotplæneklipper eller en ny vinterfrakke eller….

God fornøjelse den 29. november i 2019.