Boganmeldelse af Oplyst

Oplyst er en selvbiografi af amerikanske Tara Westover, den yngste af syv børn født i 1986 ind i en dybt religiøs familie i Idahos bjerge.

Forældrene er mistroiske over for alle slags myndighed, og lever et tilbagetrukket liv ved foden af Buck’s Peak. Børnene lærer i en tidlig alder, hvordan de skal overleve, når (ikke hvis) myndighederne kommer. Det er helt normalt at sylte ferskener til forråd og sove med en overlevelsestaske om natten.

Taras far er ophugger og sælger skrot, mens moderen er overbevist om, at hun har healerevner.

Trods 3. grads forbrændinger, brækkede knogler og hjernerystelser, kommer ingen af børnene på hospitalet eller i nærheden af en læge. Uddannelse tror familien heller ikke på. Børnene hjemmeskoles – som i praksis betyder, at de får udleveret en bog, og så selv må beslutte hvor meget, de vil gøre ved det.

Taras barndom er skrækkelig set med danske øjne. Uden skole er der ikke meget andet end at arbejde på skrotpladsen eller at hjælpe moderen med at lave mystisk urtemedicin. Hendes bror Tyler begår fysiske overgreb mod både hende og søsteren, og forældrene lukker øjnene for det.

Trods en konstant påmindelse om, at hun ingen evner har, beslutter Tara sig for at uddanne sig selv (deraf den engelske titel: Educated). Ikke nogen nem opgave, når adgang til lærebøger er begrænset, og hun mangler en generel forståelse for samfundet.

Mod alle odds klarer hun adgangskravene til Brigham Young Universitetet, og kommer som 17-årig for første gang i skole. Havde det været en fiktionel roman, så var alt godt derefter.

Desværre bliver Taras rejse ud i oplysningens verden langt fra nem, og hun må ofre ufatteligt meget undervejs. Hvad der sker her, vil jeg lade dig opdage, når du læser ”Oplyst”.

Derfor bør du læse bogen

Jeg hørte “Oplyst” som engelsk lydbog med titlen “Educated”. I starten var den lidt tung at lytte til, men da jeg først lagde tid i min lytning, blev jeg totalt grebet. Historien om den unge pige, som skal så meget igennem inden hun finder sin plads i livet. De smertelige tab og valg hun må træffe – alene og helt derude hvor de fleste havde givet op.

Det er ikke uden grund, at ”Oplyst” er en international bestseller. Bogen og Taras liv er en side af USA, som vi inderst inde godt ved findes, men alligevel ikke helt tror på. For et moderne samfund kan da ikke acceptere, at børn ikke modtager nogen form for skolegang eller mishandles? Eller kan det?

God fornøjelse.

Inspiration til spændende bøger

Jeg anmelder løbende bøger, som jeg har læst. Se oversigt over mine boganmeldelser her.

Titel: Oplyst

Årstal: 22-02-2019

Forfatter: Tara Westover

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sideantal: 381

Køb bogen her.