Boganmeldelse af Under en blodrød himmel

Book cover Under en blodrød himmel

17-årige Pino Lella bor med sin familie i Milano. Anden Verdenskrig hærger i Europa, og bomberne vælter ned over byen. For at beskytte børnene, bliver Pino og hans yngre bror Mimo sendt op i bjergene til Fader Re. Her midt i Alperne bliver Pino redningsplanken for jødiske familier, som forsøger at undslippe nazisterne. Den farefulde færd gennem de sneklædte bjerge til det neutrale Schweiz kræver en erfaren guide, og Pino viser sig at være perfekt til opgaven.

Kort før sin 18-års fødselsdag, henter forældrene Pino hjem til Milano. De frygter, at Pino vil bliver tvangsindskrevet i den fascistiske hær og sendt til den russiske front. Hvis bare han melder sig frivilligt, så kan han få et mindre risikofyldt tjenestested under Organisation Todt. Pinos protester over at skulle tjene i den tyske hær bliver overhørt, og han må trække i uniformen med tjeneste i Italien.

Omstændigheder gør, at Pino pludselig finder sig selv som fast chauffør for den tyske General Leyers. Igennem de sidste år af krigen bliver Pino vidne til forfærdelige hændelser under kommandoen af Leyers, Hitlers højre hånd i Italien. Og igennem hele perioden fodrer han modstandsbevægelsen med informationer om, hvad der sker hos nazisterne.

Der er nu gået trekvartårhundrede, og Pino har fortalt sin fantastiske og gruvækkende historie til den amerikanske forfatter Mark Sullivan. Under en blodrød himmel er nemlig en sand beretning om Italien i krigens sidste år – om heltemod og frygt, ondskab og sorg.

Under en blodrød himmel udkom på dansk i midten af juni 2019. Jeg læste bogen på engelsk “Under a scarlet sky”.

Derfor bør du læse bogen

Pino Lella har været vidne til de mest skrækkelige episoder af nazisternes hensynsløse krigsførelse. Han har reddet liv, mødt Mussolino og mistet det, der var ham allermest kært.

Fra amerikanske film er vi godt informerede om, hvad der skete i Frankrig, Belgien og Holland, da de allierede landede. Men de forfærdeligheder, som det italienske folk var vidne til, har ikke før været belyst på denne måde.

Mark Sullivan har rejst kloden rundt for at verificere Pinos historie. Det er en historie, som skal og bør fortælles. Fordi den er ægte, går den direkte i hjertet. Der er ikke nogen “happy ending” i den virkelige verden. Jeg håber, der kommer en film ud af Pinos liv, for det fortjener den.

God fornøjelse.

Inspiration til spændende bøger

Jeg anmelder løbende bøger, som jeg har læst. Se oversigt over mine boganmeldelser her.

Titel: Under en blodrød himmel

Årstal: 11-06-2019 (på dansk)

Forfatter: Mark Sullivan

Forlag: Memoris

Sideantal: 512

Køb bogen her.