Selvom jeg læser meget, så synes jeg tit det er svært at komme rigtigt igang med en ny bog. Det oplevede jeg ikke med “Brobyggerne”. Bogen fængede stort set fra første side.

Brobyggerne er den første bog i serien “Det store århundrede” af den svenske forfatter Jan Guillou.

I den historiske roman følger vi tre brødre fra Vestlandet i Norge. Sverre, Lauritz og Oscar mister i en ung alder deres far – en fattig fisker. Som det var dengang, havde familien ikke andet valg end at sende de tre brødre til Bergen for at forsørge familien. Uden at afsløre for meget af handlingen, så udviser Sverre, Lauritz og Oscar så stor intelligens hos rebslageren, at de vækker interessen hos “Det gode selskab” – en gruppe af velstående forretningsmænd i Bergen.

“Det gode selskab” ønsker en jernbane til Bergen. En måde at få denne enorme opgave udført, vil de sikre uddannelsen af deres egne ingeniører.

Sverre, Lauritz og Oscar bliver plukket til denne opgave, og står i 1901 som diplomingeniører i Dresden – en af datidens fineste uddannelsesinstitutioner for ingeniører. Det er meningen, at de unge mænd skal gengælde den gode gerning, og rejse til Hardangervidda for at bygge jernbanebroer.

Skæbnen vil det anderledes. Sverre rejser til London, og ud af bog 1 i serien. Vi følger nu Lauritz som påtager sig familiens gæld i Norge trods en stormende forelskelse i Tyskland, og Oscar, som er flygtet til Afrika.

Trods de mange sider, er bogen let at læse. Som læser føler jeg mig tilbageført til et tidspunkt i verdenshistorien, hvor mænd var mænd og kvinder kæmpede for frigørelse.

Jan Guillou pynter ikke på forholdene. Verden er barsk, og man gør det, der er nødvendigt for at overleve. 

Derfor bør du læse bogen

Selvom jeg læser meget, så synes jeg tit det er svært at komme rigtigt igang med en ny bog. Det oplevede jeg ikke med “Brobyggerne”. Bogen fængede stort set fra første side. Selvom detaljerne ikke er 100% nøjagtige (det er trods alt en roman og fiktion), så følger de overordnede rammer historiske forhold.

Bergenbanen var et bekosteligt og meget vanskeligt projekt. Den dag i dag valfarter lokale og turister til byen Finse på Hardangervidda – en by uden andre transportveje end jernbanen.

Og tyskerne forsøgte at kolonisere østafrika, men måtte efter flere års stammekrige erkende, at det ikke var muligt.

Det er af historien, at vi lærer at forstå fremtiden. Derfor giver “Det store århundrede” rigtigt meget mening at læse.

Titel: Brobyggerne

Årstal: 2011

Forfatter: Jan Guillou

Forlag: Modtryk

Sideantal: 547

Køb bogen her.