En uge i Dubai med overdreven luksus

Dubai er en helt speciel oplevelse af en anden kultur inden for en 6-timers flyrejse fra Danmark. En form for mellemøstlig mystik der for længst er smeltet sammen med den vestlige verden. Vi rejste til Dubai med et rejseselskab, som havde et godt tilbud. Jeg vil tro, at vi kunne have gjort turen til de samme penge selv, og vi så aldrig rejseselskabet. Men det fungerede, det var nemt og forholdsvist billigt.

Dag 1: Når det skal være stort

sticker

Emiraternes flyselskab startede flyvning fra København i december 2015. Det kræver nemlig specielle forhold at håndtere et fly af A380’erens dimensioner.

På ruten København-Dubai har Emiraterne indsat et fly uden 1. klasse. Det betyder, at der er ekstra mange sæder. Faktisk er der plads til 557 passagerer på economy og 58 på business class. Det er mange mennesker, og det føles da også næsten uendeligt, når man går gennem de mange sektioner for at finde sin plads.

Vi flyver med uret, men mister kun en time på den 6 timer lange flyvetur. Til gengæld er det sent, da vi ankommer til Dubai’s lufthavn – en af verdens største.

Det tager os MANGE timer at komme fra flyet, gennem immigrationen (så langsomt) og videre til bagagebåndet, hvor vores kufferter nærmest er de eneste tilbage.

Heldigvis går det derfra hurtigt videre til den ventende bil med chauffør, som er stillet til rådighed af hotellet. Så er det bare at læne sig tilbage, og nyde køreturen ind igennem Dubai og videre ud på palmen til vores hotel.

Emiraterne

Dag 2: Jumeirah Zabeel Zaray

Vi ankom på den anden side af midnat til vores hotel, så efter en masse åh, nej og ih, er det pladask i seng. Dag 2 står på afslapning i de smukke omgivelser. Og så gør det jo ikke noget, at vejret er ganske glimrende.

Jumeirah Zabeel Zaray ligger ude på Palm Dubai. Det er et – efter alle standarder – meget imponerende hotel. Vi har valgt et clubværelse, som har lidt ekstra fordele:

  • Fantastisk udsigt ud over palmen
  • A la carte morgenmad i den lidt mindre og mere intime Club Lounge
  • A la carte frokost samme sted
  • Overvældende afternoon tea med te / kaffe, sandwiches og kager
  • Pre-dinner kanapéer og happy hour fra 18-20 i Club Lounge (man kan nå mange drinks på 2 timer)
  • Airport transfer i egen bil med chauffør

Specielt happy hour var en genial idé. Alkohol er begrænset til hotellerne og få restauranter i Dubai – og det er hundedyrt. Så dyrt, at man overvejer, om man ikke bare skal drikke vand til maden (og nogle gange er ikke-alkoholisk eneste mulighed).

Club Lounge er også et super sted at møde andre ligesindede.

Dag 3: Downtown Dubai

Det er slut med at dase rundt på luksushotellet derude på palmen. Vi skal ud i byen for at opleve, hvad det egentligt er, Dubai handler om.

Hotellet har en gratis shuttle med udvalgte stop, så vi vælger det første og bedste: Souk Madinat Jumeirah.

souk madinat jumeirah

Souken er en meget moderne version af en gammeldags souk. Inden i og uden for de små gader ligger butikker side om side med restauranter. Det er interessant, men bliver hurtigt gammelt at gå rundt i de polerede omgivelser. Så vi tager chancen og hopper i en taxa til et sted, vi ved ikke er kedeligt: Mall of the Emirates.

Det er i Mall of the Emirates, at man finder det berømte Ski Dubai. For hvor ellers end Dubai ville man placere en indendørs skiløjpe i en ørkenstat? Og overvældende er Mall of the Emirates. Med eller uden skiløjpen. For her er omkring 700 butikker under en gigantisk kuppel med flere etager.

mall of the emirates

Efter at have vandret rundt, tilpas imponeret, går turen videre med endnu et interessant transportmiddel: Dubai Metro. I modsætning til de metroer, vi kender, så kører Dubai Metro over jorden. Som alt andet her, er metroen helt ny, meget velholdt og kører til tiden. Det er let at finde rundt, for det er frem eller tilbage langs hovedvejen gennem Dubai Downtown. En interessant detalje ved metroen er, at der er specielle sektioner for kvinder – inde midt i et tog. Og der falder store bøder af, hvis en mand sætter sin fod på den anden side af den optegnede linje. Så det er mænd og kvinder sammen eller kvinder for sig. Her mærker vi, at vi er i mellemøsten.

Næste og sidste stop på dagens sightseeing er Dubai Mall. Verdensberømt og verdens største. Her er ikke mindre end 1.200 butikker, et akvarium, en skøjtebane, et vandfald, skelettet af en kæmpe dinosaur… og og og. Vi mister helt pusten over de enorme omgivelser. Og udenfor er det tilsvarende imponerende, for her ligger Burj Khalifa, verdens højeste tårn, og Dubai lake med springvandshow. Alt er bare større i Dubai, som Peter Ingemann ville have sagt.

Dag 4: Afslapning

Vejret er fortsat fantastisk, og vi trækker igen stikket for at nyde hotellet og de smukke omgivelser.

afslapning ved poolen i dubai

Dag 5: Det gamle Dubai

Vi har hjemmefra booket en udflugt med et lokalt bureau. Det fungerer fint, og vi bliver afhentet af chauffør med minibus som aftalt. Lige her bliver vi igen konfronteret med kulturen. Chaufføren går lige forbi mig, og giver min mand hånden. Ikke den fedeste oplevelse for en selvstændig dansk kvinde.

Minibussen kører os til en opsamlingsplads downtown, hvor “indholdet” af flere minibusser overføres til én stor tursitbus. Og så kører vi.

Den guidede tur går gennem downtown Dubai til den gamle del af byen med masser af information om landets historie og ledere. Der er ingen tvivl om, at det er et meget rigt land, som er vokset på ganske få år fra nomade-stadiet til en meget moderne stat. For de få indfødte i Dubai, er der ikke de store bekymringer om økonomien.

På turen er bl.a. indlagt følgende stop:

  • Burj al Arab (sejlet)
  • Jumeirah moskéen
  • Dubai museum
  • Dubai creek og en sejltur i en dhow
  • Spice-souken
  • Guld-souken

Efter vores sightseeing-tur er vi tilbage i Dubai Mall for at se aftenens springvand-show for foden af Burj Khalifa. Det skulle være verdens største, koreograferede springvandsshow – og vi har ihvertfald aldrig set noget lignende. Meget smukt, og noget, der skal opleves, når man er i Dubai.

Dag 6: Vi slapper af

Vi nyder igen hotel og omgivelser. Vi er ret isolerede derude alleryderst på palmen. Selvom de sikkert har tænkt, at vi var vanvittige, så går vi alligevel en tur ned til bunden af palmens bue. Fra denne side af palmen kan vi se ind til Dubai Marina, som er et af de nyeste områder i byen.

Og så lidt fakta om palmen:

Palm Jumeirah er verdens største menneskeskabte ø. Den er designet af Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som ville skabe flere attraktive kystområder til bebyggelse.

Selve palmen er ca 5×5 km, og består af en træstamme, sytten grene og en halvmåneformet ø, der danner ring om palmen (det var her vi boede).

Ud over privatlejligheder og -huse, restauranter og butikker, så ligger der flere luksushoteller på palmen. Den mest berømte er Atlantis – The Palm.

Der går ingen busser rundt på palmen. Man kan selvfølgelig altid tage en taxa, men det er bestemt også en oplevelse at tage monorail-toget fra “Palm Monorail Station”. Udfordringen er, at hvis du – som os – bor længere væk end Atlantis, så skal du videre med taxa herfra. Sjovt var det dog at glide langsomt op af stammen hævet flere meter over jorden.

Palm Jumeirah boardwalk

Dag 7: Sidste dag og på vandet

Vi skal flyve meget tidligt næste dag, men nydes skal den. Vores sidste dag i Dubai. Turen går derfor med taxa til Dubai Marina-området.

Det er helt overvældende, og meget varmt, at gå rundt mellem de store skyskrabere. Flere steder er bygningerne åbne på den ene side, fordi de stadig er ved at blive bygget. Det ser farligt ud.

Vi beslutter os for at tage en sejltur ud fra marinaen for at se palmen fra søsiden. Hvis du gør det, så skal du være opmærksom på, at det går stærkt i de små gule både, og der er bølger ude i bugten. Jeg blev en anelse grøn i hovedet undervejs.

Herude fra kunne vi se Atlantis fra den anden side, og det berømte Burj al Arab (sejlet).

Efter sejlturen gik vi videre langs marinaen på boardwalken. Det er et gigantisk område med masser af private boliger i de store højhuse.

Dagen afsluttes med en dejlig middag på hotellet og så i seng, inden afgang kl. 5 næste morgen. Tak til Dubai for denne gang.

Mine anbefalinger

Emiraterne er en oplevelse, man bør unde sig selv. Det kan være svært at kapere den overvældende rigdom i Dubai, eller at vænne sig til de mange tjenende ånder. Men det er nu engang livet dernede, og hvorfor skal vi dømme? I udgangspunktet blev vi mødt med stor venlighed. Det var kun de lokale, som lagde afstand til vestlige kvinder. Hvorfor de gør det, forstår jeg ikke, men jeg må som kvinde acceptere, at det er sådan.

Gode råd:

  • Pak tøj, så du kan være anstændigt klædt, uanset om det er varmt
  • Tag et let tørklæde med, så du kan dække håret (det er ikke et egentligt krav, at kvinder gør det, medmindre man besøger den ene moské, som tillader vesterlændige)
  • Acceptér den lokale kultur – du må leve uden bacon, mens du er der
  • Lad være med at udfordre reglerne – straffene er strenge. Til gengæld er der stort set ingen kriminalitet i Dubai
  • Undlad at fotografere lokale, medmindre de giver tilladelse
  • Hav stor tålmodighed, når du besøger souken. Du kan ikke gå i fred
  • Guld er billigt. Jeg kan anbefale Monili Jewellers i Gold & Diamond Park (de specialiserer sig i dansk design)
  • Vent med at veksle, til du ankommer til Dubai. Du bruger meget lidt lokal valuta