Et land på en klippe

Jeg har haft fornøjelsen af at besøge landet på Spaniens spydspids to gange. Første gang i december 2012 og senest i juli 2015.

Lidt historie om Gibraltar

Gibraltar blev overdraget af Spanien til Storbritannien i 1713, og har formelt været en britisk kronkoloni siden 1830. Trods flere folkeafstemninger, har befolkningen indtil videre – og meget overbevisende – fastholdt selvstyre.

Spanien har flere gange forsøgt at presse Gibraltar til at blive en del af Spanien. De er endda gået så vidt som til at blokere al adgang til landet fra landsiden. Måske det kun har bidraget til nationalfølelsen, for Gibraltar er og forbliver – indtil videre – en del af Commonwealth.

Fakta

Gibraltar er på knap 7 kvadratkilometer og har kun omkring 30.000 indbyggere. En stor del af arbejdsstyrken pendler fra Spanien hver dag – en interessant logistikudfordring, da den eneste vej ind i landet går hen over landingsbanen på Gibraltars eneste lufthavn.

Turist i Gibraltar

Jeg har aldrig overnattet i Gibraltar, så min rejseanmeldelse bliver som en dobbelt-dagsturist :) I 2012 kørte vi til landet gennem grænseovergangen fra Spanien (og en lang kø) hen over landingsbanen. Bare for den oplevelse, så bør man mindst én gang køre til Gibraltar. Der er noget lidt skræmmende og samtidigt fascinerende ved at krydse landingsbanen, mens de næste fly lægger an til landing (det kører lidt på rota, om det er biler eller fly, der får adgang til landingsbanen).

Mit andet besøg til Gibraltar var fra vandsiden med et krydstogtskib – meget Gibraltar-erfaren på det tidspunkt, for det tager ikke mange timer at blive fortrolig med hovedgaderne i det lille land.

England overalt

Du er ikke i tvivl om, at Gibraltar er engelsk, og stolt af det. For en anglofil er det stærkt bizart at være under sydspaniens stærke sol, og så lige smutte ind i Marks & Spencers eller Primark eller Morrisons eller…. For de har det hele hernede. Valutaen hedder også pund, men dog Gibraltar-pund, og desværre ikke gangbar valuta andre steder end i Gibraltar.

I 2012 kunne vi hilse på et velkendt ansigt. Dronning Elizabeth kronede bygningerne i anledningen af hendes Diamond Jubilee som regent.

Et besøg hos aberne

Udover en tur på pub (man er vel i England, eller….nå nej), så er et besøg på toppen af Gibraltar et must. Gibraltarklippen strækker sig 426 meter over det lille land. Det føles på mange måder som om, at Gibraltarklippen er Gibraltar. Klippen er altdominerende.

Du kan gå til toppen – eller du kan tage svævebanen. For langt de fleste vil svævebanen være det oplagte valg. Trods ventetid og nervepirrende tur for en med højdeskræk (og det er mig, ja tak).

Når først man er oppe, så glemmer man næsten alt om højdeskræk. Udsigten er fantastisk. Gibraltar by, Gibraltarstrædet og Middelhavet den ene vej, og Spanien den anden. 360 grader rundt.

Og deroppe på toppen kan du andet end nyde udsigten. Du kan nærmest ikke slippe for at hilse på den lokale beboer: berberaben. Den haleløse abe er så vant til turister, at det næsten er helt farligt at vandre rundt. Mad skal man ihvertfald ikke have i hånden, for den er fræk og uden hæmninger, aben.

berberabe

Mine anbefalinger

Med mine tilsammen to dage i Gibraltar bliver mine liste af anbefalinger lige så kort som landet er lille :)

  • Tag op på klippen så snart svævebanen åbner (ventetiden er vanvittig senere på dagen)
  • Overvej at gå en del af vejen op eller ned af klippen for at besøge seværdigheder undervejs
  • Er du kørende, så kom tidligt for at få en parkeringsplads tæt på bymidten
  • Tag de gode travesko på
  • Husk solcremen, for det er varmt hele året
  • Shopping er begrænset til lidt for dyre engelske butikskæder og en hel masse guldsmede
  • Spis på andre tidspunkter end alle andre, hvis du vil være sikker på en god plads med udsigt