Det er nemt at stå i sin egen baghave, se ind i naboens have, og finde græsset meget grønnere. Men græsset er ikke altid grønnere. Det ser måske bare sådan ud. Eller også er græsset rent faktisk grønnere, men der er langt færre blomster, og havemøblerne mangler olie.
Jeg taler naturligvis i metaforer her. De billeder, vi maler for os selv om andre. De briller, vi tager på, når vi ser på samfundet. Det er så let at se det, vi vil se, det vi tror vi ser, eller glimt, som ikke repræsenterer en virkelighed.
Hvorfor tror vi, at andre har det bedre end os selv?
Det er meget dansk at tale sig selv ned. Vi skal helst ikke fremstå som pralende, og vi skal ihvertfald ikke være bedre end andre. Vi har accepteret Janteloven, og glemt, at Janteloven ikke er en lov. Janteloven er ikke engang en bekendtgørelse – den er intet andet end fiktion fra et teaterstykke.
Vi har gjort Janteloven til en dogme. En eviggyldig sandhed. Vi skal ikke tro, at vi er noget. Og når vi ikke er noget, så er det meget nemt at tro, at alle andre er noget. At de har noget, som vi ikke har. Og som vi inderst inde, trods Janteloven, higer efter. Det grønnere græs. Noget, der er bedre, end det vi selv har.
Faktum er, at andre ikke er bedre. Andre er anderledes. De er sig selv, ligesom du er din egen. Dit liv formes af dine handlinger og dine valg. Og i ganske høj af, hvor tilfreds du er med dit liv.
Bliv tilfreds med livet
Vi skandinaver er kendt for at være lykkelige. Godt nok har finnerne officielt taget førstepladsen, men vi er lige i hælene. De forenede nationer måler lykke ud fra en række parametre, som samlet set giver en lakmusprøve på nationens oplevelse af lykke.
Vi burde være så glade, og alligevel er der gået sport i at brokke os. Det regner for meget, konen er træls, Brøndby har tabt pokalkampen, chefen er en idiot osv.
Livshjulet
Jeg blev for nogle år tilbage introduceret for livshjulet. Livshjulet er en cirkel inddelt i 8 felter:
Tanken er, at du udfylder hvert “lagkagestykke” med, hvor tilfreds du er lige nu.
Eksempel:
- Jeg er helt vild med, hvor jeg bor og hvad jeg bor i, så derfor giver jeg “Bolig” 10 ud af 10
- Jeg er ufrivilligt arbejdsløs, så derfor giver jeg “Arbejde / studie” 0 ud af 10
Når hele livshjulet er udfyldt, er det tid til reflektion.
Reflektion over livet
Se på dit livshjul. Er der områder, der springer i øjnene? Husk at tage de positive briller på!
- Hvad fungerer allerede godt for dig?
- Er der områder, du mener, du kunne score højere? Hvad skal der til, for at du kunne score højere?
Og her kommer den vigtigste læring af livshjulet.
Er du villig til at gøre det, der skal til, for at kunne score højere? For hvis du inderst inde ikke er villig til at gøre det, der skal til, så skal du arbejde med din egen tilfredshed.
Eksempel:
- Jeg er møgtræt af min chef
- Jeg scorer “Arbejde / studie” 2 ud af 10
- For at ændre på min tilfredshed (score højere), kan jeg:
- Bede min chef om et møde – måske det hele bunder i en misforståelse
- Bede min HR-chef om et møde – måske min chef også er et problem for andre
- Finde et andet arbejde
- Erkende, at jeg ikke er villig til at forsøge at ændre situationen, og acceptere situationen, som den er
Faktum er, at så længe vi jagter det grønne græs, så vil vi aldrig være tilfredse. For græsset er ikke altid grønnere. Naboen har også problemer. Naboen kæmper uden tvivl også med tilfredshed i aspekter af sit liv.
Græsset er ikke altid grønnere
Det første og største skridt til et bedre liv, er erkendelsen af, at andres græs ikke er grønnere. Vi lever alle et liv med opture og nedture. Vi håndterer dem på vores egen måde. Nogle taler åbent om deres modgang og udfordringer. Andre lever øjensynligt et glansbilledliv på Facebook.
Med en aktiv indsats og viljen til forandring, så kan du lære at finde tilfredshed.
Overvej at lave dit eget livshjul. Det er sundt et reflektere og gøre status.
Hvor er jeg nu, og hvor vil jeg egentlig gerne hen? Er jeg villig til at gøre det, der skal til? For hvis jeg ikke er det, så skal jeg huske, at det er mit valg. Jeg skal lære at være mere tilfreds, og brokke mig mindre.
For når du sætter dit liv i perspektiv, så er andres græs faktisk slet ikke grønnere.
——————————————————————————————-