opskrift engelske scones

Hjemmelavet fudge

60-70 stk.   /  60 min. + tid til afkøling

Hjemmelavet fudge er en himmelsk mundfuld. Lav den enten som ren karamelfudge eller tilsæt nødder, chokolade, skumfiduser, tørret frugt, rom – det er kun din fantasi, som sætter grænsen.

INGREDIENSER

1 ds. kondenseret mælk
450 g. rørsukker
1,5 dl. sødmælk
115 g. smør
Lidt vanilleessens

Eventuelt
Chokolade, nødder, skumfiduser, rom, Baileys, frysetørrede bær, rosiner, tørrede tranebær, lakrids
Et bolsjetermometer

FREMGANGSMÅDE

Hæld alle ingredienser i en slip-let gryde med tyk bund.

Varm langsomt massen op under omrøring, indtil sukkeret smelter.

Nu skal du skrue op for varmen, og røre, indtil sukkermassen simrer. Lad sukkermassen simre i 10-15 minutter. Husk at røre, så sukkeret ikke brænder fast. Kunsten er at få sukkermassen op på en temperatur omkring 118 grader C. Det er varmere end du umiddelbart tror – det er ikke nok, at sukkermassen koger. Brug et bolsjetermometer, hvis du vil være helt sikker. Alternativt kan du tage lidt af massen og dryppe ned i et glas med koldt vand. Det skal størkne med det samme.

Hæld den meget varme sukkermasse i en skål, som kan tale varmen (ovnfast glas eller stål). Lad det stå ca. et minut.

Hvis du ønsker at tilsætte smag, så skal det være nu. Se mine idéer nedenfor.

Pisk den varme sukkermasse i ca. 10 minutter med en elpisker. Du vil opleve, at massen bliver tykkere og meget cremet i konsistens.

Hæld massen i et fad på ca. 20×20 cm., og glat den ud i et jævnt lag. Jeg bruge et lille stålfad, som jeg forer med bagepapir – det gør det nemmere, når fudgen skal skæres ud.

Stil fadet i køleskabet. Når massen er kold, kan du skære den ud i små firkanter. Fudgen skal opbevares i en lufttæt beholder, og kan holde ca. 2 uger ved stuetemperatur og 3 uger i køleskabet.

Idéer til smag

  • Fudge med lakrids: Tilsæt 2 spsk lakridssirup til den kogende sukkermasse, og 1-3 tsk lakridspulver, inden du pisker sukkermassen
  • Fudge med hvid chokolade og hindbær: Pisk hakket, hvid chokolade sammen med sukkermassen. Vend frysetørret hindbær i den piskede masse
  • Fudge med skumfiduser: Vend små skumfiduser i den piskede sukkermasse, eller skub skumfiduserne ned i sukkermassen, når du fordeler den i fadet til afkøling

Jeg udvider løbende mine idéer til fudge-smag, efterhånden som jeg får afprøvet nye variationer.