Hydroponic – hvordan er det gået?

Der er gået to år, siden jeg startede mit første hydroponic-projekt med Herbert. Jeg dyrker stadig planter i vand, og jeg er blevet meget klogere på processen. Planterne i min Herbert stortrives, og mine veninder høster lystigt krydderurter, når de kommer forbi (veninder med hus og have skal bemærkes). Nogle af mine hydroponic-forsøg har jeg måttet skrinlægge, og andre er startet. Alt i alt er jeg blevet afhængig af at kunne høste friske krydderurter og salater hele året.

Produktanbefalinger

Herbert fra Ponix Systems

Mit første projekt var indkøbet af Herbert fra et østrigsk firma. Faktisk tog det næsten to år fra bestilling til levering, men det var dengang Ponix Systems lancerede Herbert på Kickstarter. Mange produktudfordringer senere kunne jeg endelig pakke “ham” ud og lave en grøn væg i køkkenet.

Alt i alt har Herbert været min både første og største succes inden for hydroponic. Jeg elsker min grønne væg, og planterne trives. Hvor jeg før måtte købe en hel krydderurt i supermarkedet, kan jeg nu snippe helt friske krydderurter når jeg skal bruge dem. Hele året. Herbert er nemlig ligeglad med, om det er mørkt, koldt, regner eller blæser. Inde i mit køkken står solen altid op. Der er ingen skadedyr, kun lys, varme og næring. Faktisk går det så godt, at jeg flere gange har bortadopteret krydderurter, fordi de er vokset alt for store til at blive i Herbert.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Cookie-politik (EU).
I Accept

Krydda og Växer fra IKEA

Efter min succes med Herbert var mit største problem, at jeg løb tør for plads. Selvom Herbert burde kunne håndtere op til 14 planter, så var der i praksis ikke plads til så mange. Planterne blev enorme, specielt mynte og timian. Så jeg tænkte, at jeg ville udvide med et lille projekt nummer to.

IKEAs løsning er ikke særlig dyr. Ligesom ved Herbert, skal man købe vækstmedier fra producenten (IKEA). Dog kan man med fordel springe spirringsmodulet over, og bruge lecakugler i stedet for de anbefalede pimpsten. Pimpsten er en slags grus, og det er så småt, at det render direkte igennem de enkelte krukker og ned i vandbeholderen. Pimpstenene har desuden en slem vane til at blive meget grønt meget hurtigt. Selvom det ikke burde påvirke smagen, så synes jeg personligt, at det så lidt ulækkert ud med et stort lag mug / mos rundt om planterne.

I modsætning til Herbert, så har Växer ikke nogen pumpe. Det betyder, at vandet står stille under planterne, og hurtigt bliver grumset. LED-lyset skal styres manuelt, eller – som jeg gjorde – via en separat timer.

Planterne voksede fint i Växer. Men udfordringer med mos, mug, stillestående vand og for lidt plads til planterne gjorde, jeg at pakkede Växer væk efter nogle måneder.

Click and Grow

** Fordele og ulemper opdateret 27/02/2020 **

Click and Grow er mit seneste forsøg ud i hydroponic. Firmaet bag holder til i Baltikum. Jeg købte beholderen fra Humac, og har suppleret med frøpotter direkte fra producenten.

Click and Grow er nok det nemmeste system, jeg har prøvet. Der er to beholdere til enten tre eller ni planter. Lyset sidder på en pind med to udvidelsesmoduler (meget manuelt). Frøpotter kommer komplet med dyrkningsmedie, frø og gødning. I modsætning til IKEAs løsning, så kommer dyrkningsmediet ikke i kontakt med vandet, så der er ingen problemer med stillestående vand. Du kan bruge en medfølgende app til at følge med i væksten – du starter en ny plante op i app’en, så du kan se, hvor langt i processen, planten er. Der gives også gode råd om forstøvning m.v.

Lyset har en indbygget timer. Jeg har dog valgt at sætte en switch på, så lyset ikke er tændt helt så meget. Indtil videre ser projekt “Click and Grow” helt fornuftig ud. Jeg tester p.t. en basilikum, en chili og en minitomat.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Cookie-politik (EU).
I Accept