Hydroponic, planter i vand, urban gardening, urban farming. Kært barn har mange navne – fælles for dem er, at det er HOT :) 

Hydroponic – planter i vand

I USA er tendensen kraftigt stigende hos de unge DINKs (double income, no kids). I storbyerne er der flere lejligheder end huse, og til lejlighederne følger der sjældent en stor have med. Så hvorfor ikke bare gro sine egne grøntsager indenfor?

Her tænker du sikkert:

  • Det tager for meget plads
  • Det er uhygiejnisk
  • Det kræver for meget pasning
  • Udbyttet er for lille

Det problem er løst med hydroponics, som løst oversat betyder at gro sine planter i et andet medie end jord, herunder vand. For selvom det måske virker unaturligt, så er jord ikke en betingelse for en plante. Den er dybest set ligeglad.

De tre ting en plante skal bruge er

  1. Vand
  2. Lys
  3. Næringsstoffer

Hvad ved jeg om hydroponic

Jeg er igang med mit første planteforsøg, sådan mest ved et uheld. Eller måske nærmere nysgerrighed og en hang til gadgets.

Tilbage i 2016 faldt jeg over en spændende dims på Kickstarter (crowdfunding). Et team fra Østrig var igang med at rejse penge til projekt “Herbert”, en vertikal hydroponic løsning. Den så spændende ud, så jeg lagde mit navn og en sum penge i hatten.

Som det desværre ofte sker, så trak projektet ud. Der var problemer med pumper, produktion, software osv. 2016 blev til 2017. 2017 blev til 2018 – og jeg havde i stort opgivet at se min Herbert. Og så lige pludselig, i slutningen af januar 2019, leverede Postnord en stor pakke til mig. Her var han sørme, Herbert.

Han kom op på væggen, jeg fik installeret den tilhørende app, sat strøm på og fordelt små frø i de medfølgende gro-medier.

15 planter var der plads til, med små gennemsigtige låg, så frøene kunne spire.

Hvor tidskrævende er indendørs dyrkning af planter?

Herbert klarer sig selv. Når først app’en er indstillet med ur og lysstyrke, så tænder og slukker lyset “den kunstige sol” af sig selv. Pumpen inde i Herbert fordeler vand rundt på de tre niveauer (en meget sagte klukken). Faktisk har jeg stadig tilgode at fylde nyt vand på Herbert – efter fire uger.

Og sørme, om ikke diverse planter spirer frem. Planterne skyder små fine rødder ned igennem vækstmedierne til vandet, og suger det til sig, de skal bruge.

Jeg har lært, at eksempelvist salatplanter sagtens kan genbruges, hvis jeg ikke høster hele hovedet på en gang. Jeg kan blot nippe et par blade, så skyder planten nye. Smart! Og miljøvenligt.

Hvad skal jeg bruge for at dyrke planter indenfor

Først og fremmest – du behøver ikke en Herbert! Der er masser af glimrende kilder på nettet, hvor du kan læse om, hvordan du kan gro planter i plastikflasker, bøtter osv. Jeg faldt for nyligt over, at IKEA har lavet deres egen version af hydroponic – med indbygget lys. Jeg har ikke prøvet IKEA-løsningen, så jeg kan ikke sige hverken for eller imod.

Herbert er en dyr løsning. Nu, hvor “han” hænger i køkkenet og planterne skyder op, så er det ganske genialt. Dog skal der skal vidst gå et par årtier, inden han har tjent sig selv ind.

Men med lidt fantasi, og en lyst til at gøre en forskel for miljøet, så kan hydroponic, indendørs dyrkning af planter, urban gardening, urban farming eller hvad vi nu skal kalde det, varmt anbefales.

Frem for alt, så er det sjovt, og meget livsbekræftende at følge med i planternes vækst.

Find havehandskerne frem, og plant et frø INDENDØRS :)

IKEA har lavet en lille sjov video om indendørs dyrkning af planter. Den fortæller lidt mere om processen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Cookie-politik (EU).
I Accept

Frem med de grønne fingre!