Første skridt som ny investor er erkendelsen af, at der skal støttehjul på cyklen den første tid. Og du skal være helt afklaret omkring hvor meget tid, du vil bruge på at investere. Passer det dit temperament bedst, at alting bare kører, og du ikke skal tænke så meget over det, så er en månedsopsparing stedet at starte.

Hvorfor giver en månedsopsparing mening?

Hvis du aldrig har investeret før, eller vil have et løbende supplement til dine andre investeringer, så er månedsopsparing et rigtigt godt produkt.

Det er let at gå til for den nye investor, og så passer det sig selv, hvis blot du husker at have penge på din Nordnet konto til at handle for hver måned.

Gennem en løbende opsparing, så udligner du de bølger der helt naturligt sker med aktiekurserne – du behøver simpelthen ikke at forholde dig til om prisen er høj eller lav, for du køber bare en lille smule hver måned. Over tid bliver det til mange penge.

Historiske afkast

Hvis du er i tvivl om, hvilken eller hvilke fonde du skal vælge i din månedsopsparing, så er mit råd at starte med en S&P 500 indeksfond (udbydes blandt andet af ishares, og ligger på den liste, som du kan vælge imellem, når du starter din månedsopsparing).

Indeksfonden dækker 500 af de største virksomheder i USA, og har historisk haft et rigtigt flot årligt afkast:

Seneste års afkast for S&P 500 indekset

Sådan opretter du en månedsopsparing

Månedsopsparing udbydes af Nordnet.

Første skridt er at åbne et depot hos Nordnet:

åbne et depot

Når du har åbnet dit depot, skal du overføre et beløb til depotet, før du kan handle aktier eller købe gennem en månedsopsparing.

Overførsler til Nordnet

Dit depot har et helt almindeligt kontonummer ligesom en bankkonto.

Du kan finde dit kontonummer her.  Husk at du skal være logget ind på Nordnet for at finde oplysningerne.

Herefter kan du lave en engangsoverførsel fra din normale bank – eller lave en fast overførsel hver måned inden Nordnet investerer din månedsopsparing.

Hvad er månedsopsparingen

Månedsopsparingen er et produkt, som indtil videre er unikt for Nordnet. Hver måned omkring den 8. investerer Nordnet det beløb du har bestemt i op til fire forskellige investeringsfonde.

Du bestemmer selv, hvor meget du investerer for, dog skal det minimum være 500 kr. i måneden. Du kan vælge mellem én og fire fonde, og bestemme hvor meget der skal investeres i hver fond ud af det månedlige beløb:

Eksempel

500 kr. hver måned i tre fonde

 • FOND 1: 25% = ca 125 kr.
 • FOND 2: 50% = ca. 250 kr.
 • FOND 3: 25% = ca. 125 kr.

Når beløbene er ca. er det fordi kursen på en enkelt aktie i fonden bestemmer hvor meget der bliver handlet for. Samme eksempel som ovenfor, men med kursbeløb:

Eksempel

500 kr. hver måned i tre fonde

 • FOND 1: 25% = ca 125 kr. – en aktie koster 10 kr. = der handles 12 aktier til i alt 120 kr.
 • FOND 2: 50% = ca. 250 kr. – en aktie koster 8 kr. = der handles 31 aktier til i alt 248 kr.
 • FOND 3: 25% = ca. 125 kr. – en aktie koster 12,35 kr. = der handles 10 aktier til i alt 123,50 kr.

Samlet køb den måned = 491,50 kr.


Nordnet handler automatisk for dig

Nordnet gennemfører handlen for dig i løbet af dagen og afregner din konto for det beløb, du har handlet for.

Det er ikke længere gratis at købe gennem månedsopsparingen. Fra 1. oktober 2023 opkræver Nordnet et gebyr på 10 kr. pr. depot med en aktiv månedsopsparing på op til fire fonde. Handler du udenlandske investeringsfonde (ETF), betaler du også det sædvanlige valutatillæg for at handle i en anden valuta end dansk. Gebyret til Nordnet gælder ikke, hvis du udelukkende investerer i Nordnets egne fonde. Du kan læse mere om betingelserne for Månedsopsparing på Nordnets hjemmeside.

Skat af månedsopsparing

Fonde i månedsopsparing beskattes som oftest efter principperne for lagerbeskatning. Det betyder, at du betaler skat af afkastet af din beholdning ud fra forskellen på kursværdien den 1. januar i det år (eller den dato du har købt din andel) og kursværdien den 31. december.

Det er ikke noget du behøver at holder styr på selv. Nordnet indberetter alle tal til SKAT, og så bliver du opkrævet over din årsopgørelse.

Det betyder også, at den dag du sælger ud af din beholdning, så skal du kun betale skat af forskellen på kursværdien den 1. januar i det år, hvor du sælger din beholdning (eller en del af din beholdning).

Du kan læse mere om skat af investering her.

Skat af månedsopsparing

Fordele og ulemper ved Nordnets månedsopsparing

 • Du skal ikke foretage noget aktivt udover at sørge for, at der er penge på kontoen (kontanter i depotet)
 • Mindstebeløb er 500 kr.
 • Dollar Cost Average: Du spreder din risiko ved at sprede dine køb og dermed påvirkning af kursudsving i markedet
 • Du bestemmer ikke selv hvilken dag du handler
 • Du kan kun vælge de investeringsfonde, som Nordnet har på listen
 • Du betaler normal kurtage ved salg, så du skal have opsparet et større beløb i en investeringsfond før det kan betale sig at sælge

DISCLAIMER

Alle artikler, tips og gode råd er min subjektive anbefaling som privatinvestor. Jeg yder ikke finansiel vejledning eller tager betaling for finansielle ydelser. Vælger du at følge mine anbefalinger er det for egen regning og risiko. Er du i tvivl om din risikoprofil eller andre forhold af mere økonomisk karakter, er mit forslag, at du kontakter en professionel finansiel rådgiver, enten en uafhængig eller i din bank.

Dorthe Snow Heimbürger, privatinvestor