Fem lande på en uge

Så blev det tredie gang, at jeg trådte ombord på et skib fra Royal Caribbean – denne gang med Østersøen som destination. En uge i Baltikum og lande, som vi danskere sjældent besøger.

Program for turen

Skibet sejlede fra Stockholm med fire stop undervejs:

  • 1 dag i Helsinki, Finland
  • 2 dage i Skt. Petersborg, Rusland
  • 1 dag i Tallinn, Estland
  • 1 dag i Riga, Letland

Om Royal Caribbean

Rederiet er verdens andetstørste krydstogtrederi med 46 skibe i drift (2018). Et af de mest kendte skibe er Oasis of the Seas, som er blandt verdens største.

Vores skib var af den væsentligt mere moderate størrelsen, som dog alligevel har plads til 2.500 gæster.

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Cookie-politik (EU).

Dag 1: Stockholm

den svenske skærgårdVi sejler ud af den svenske havn gennem skærgården kl. 18:00. En fantastisk smuk tur – den smukkeste sejltur på hele krydstogtet. Det er noget ganske særligt at glide langsomt ud gennem den Stockholmske skærgård, mens solen langsomt går ned over horisonten.

Stockholms skærgård breder sig ca. 80 km. ud fra hovedstanden og omfatter mere end 24.000 øer og skær. Så der er rigeligt at se på!

Tættest på byen, mindre end 1 times sejlads væk, ligger Fjäderholmarna og den smukke skærgårdsby Vaxholm med den gamle fæstning.

På de større befolkede øer, som f.eks. Sandhamn, Blidö og Utö er der både hoteller, feriehuse, restauranter, gode havne og masser af aktiviteter. Langt de fleste af øerne er små og ubeboede.

Vi nyder udsigten i 3-4 timer,en del af tiden med panoramaudsigt fra et af skibets restauranter.

Dag 2: Helsinki

helsinki domkirkeVi lægger til kaj i industrihavnen (en konsekvens af skibets størrelse), men heldigvis kan man altid komme med shuttle-bus ind til centrum (vi valgte den selv-guidede tur af Finlands hovedstad).

Besøget i Helsinki ervar uden de store planer hjemmefra – men med Googles hjælp får vi kultur ind i programmet.

Helsinki Domkirke er en imponerende bygning, der minder om Paris’ Sacre Coeur med sin beliggenhed hævet over byen.

Udenpå er mere imponerende end indeni, som er meget nordisk og ren i sin stil. Men absolut et besøg værd.

Udover kirken kan varmt anbefales en gåtur ned gennem byens centrale park til det gamle havneområde med et lokalt marked. Og naturligvis et besøg i de mange butikker i midtbyen.

Souvenirs omfatter diverse ting af træ og rengevir.

Helsinki Domkirke

Kirken er udtænkt af arkitekt Carl Ludvig Engel og byplanlægger Johan Albrecht Ehrenström. Den stod færdigbygget i 1800-tallet og er tilegnet Zar Nikolaj 1. af Rusland, der var storfyrste af Finland.

Udformningen af den midterste kuppel gør, at naturligt lys kan komme ind i katedralen fra flere vinkler.

På kirkens tag troner statuer af de tolv apostle.

Dag 2: Skt. Petersborg

Som turist i Rusland skal man have visa. Det gøres enten ved at sende sit originale pas til den russiske ambassade og vente (lang tid), eller ved at booke sig på en tur – enten med skibet eller et lokalt turselskab. Turselskabet tager ansvar for turisten, og står inde for visa under opholdet.

Vi valgte den sidste løsning, og havde allerede hjemmefra booket en 2-dages tur med lokale Alla Tours. Turen var en såkaldt “Comfort Tour”. Det betød, at vi var i selskab med 5 gamle russiske damer, som til dagligt boede i New York (men fortsat talte dårligt engelsk) og et ældre australsk par.

Alla Tours er meget professionel. Alle dokumenter mailes inden man ankommer til Rusland, så turen gennem paskontrol går så hurtigt som muligt (ca 30 min). Vores minibus havde endda wifi.

Vi startede med det hurtige overblik og sightseeing i centrum med de obligatoriske fotostop. Herefter går turen til “Genopstandelseskirken”.

Vor Frelsers Genopstandelseskirke

Den 13. marts 1881 blev zar Alexander II udsat for et attentat langs Gribojedov-kanalen i Skt. Petersborg. Den hårdt sårede Zar overlevede i første omgang og blev hastet til Vinterpaladset, hvor han døde nogle timer senere.

Zarens søn, Alexander III, besluttede at opføre et mindesmærke for sin far på præcis det sted, hvor attentatet fandt sted. Kirken ligger derfor helt ud til Gribojedov-kanalen. Indenfor i kirken har man bevaret det stykke af den oprindelige brostensbelagte vej, hvor Zarens blod flød ud.

Det tog 24 år at opføre kirken, og Alexander III nåede ikke selv at se den færdige udgave.

Katedralens officielle navn er Vor Frelsers Genopstandelseskirke – eller bare Opstandelseskirken. Med tanke på det blodige attentat, der var årsagen til byggeriet, fik katedralen dog hurtigt tilnavnet Blodskirken, som har hængt ved lige siden.

Blodskirken blev udplyndret under den russiske revolution. I 30’erne var kirken midlertidigt et museum, indtil Stalin lukkede den. Under 2. Verdenskrig blev kirken benyttet til alt fra grøntsagslager til lighus.

Kirken blev renoveret fra 1970 til 1997, så den i dag står så smuk som dengang, den blev bygget.

Det mest fantastiske ved kirken er de mange mosaikker både inde og ude. Bibelhistorien er genskabt i detaljer hen over ca. 7500 kvadratmeter mosaikker.

Hvis du kommer til Skt. Petersborg, så er Genopstandelseskirken et absolut Must See.

Peterhof have og springvand

Peterhof var Zarens sommerpalads. Peter den Store prøvede at efterligne Versailles-slot i Frankrig, og det lykkedes nu meget godt.

I haverne er der ikke mindre end 176 springvand, som alle er drevet af tyngdekraften.

Mest kendt er “Den Store Kaskade”. Vandtrappen nedenfor slottet består af 64 springvand og 37 forgyldte bronzeskulpturer. Den mest berømte skulptur forestiller det øjeblik, hvor Samson flår en løves kæber op.

Peterhof

Sommerpaladset er en overdådighed af store sale, malerier og forgyldninger. Selvom der er mange sale at gå igennem, bliver man som besøgende kun mere og mere overvældet.

Et af de malerier, man ikke kan undgå at lægge mærke til, er et stort maleri af en ung mand til hest. Vores guide kunne fortælle, at det faktisk var en kvinde – Katarina den Store, som regerede Rusland fra 1762 til 1796. I disse MeeToo tider er det ret vildt at tænke, at en kvinde reagerede så stort et land i så mange år dengang.

Dag 3: Skt. Petersborg

Kanalrundfart

YES! Efter en grå første dag, viser Skt. Petersborg sig fra sin smukke side i dag. Og meget heldigt, for vi skal på kanalrundfart. Efter at have set de store varetegn fra landsiden, er det passende at se dem fra vandsiden. Specielt Neva-floden virker endnu mere imponerende, når man sidder i en båd.

Eremitagen

Eremitagen – eller vinterpaladset – er det sidste store stop på vores 2-dages eventyr i den russiske kultur-hovedstad (midt i World Cup og semifinale i byen).

Stort. Så kort kan det siges. Hold da op, hvor er Eremitagen stor. Det hedder sig, at den huser verdens største kunstsamling, og det skulle ikke forbavse. Der er 1.050 rum i paladsets seks bygninger.

Rembrandts fortabte søn, Leonardo da Vincis madonna med barn, Matisses dansende mennesker. Picasso, Van Gogh, Monet, Cezanne, Gauguin – efter kort tid er vi helt rundtossede, og godt trætte i benene.

Ud over den imponerende kunstsamling ser vi nogle af de rum, som zarfamilien boede i om vinteren.

Vores 2-dages oplevelse af Skt. Petersborg er slut. Hovedet er fyldt med indtryk, og benene meget trætte. Skt. Petersborg er en ny, som man ikke bare lige kommer forbi – men helt sikkert en by, man bør besøge.

Historien føles meget nærværende her. Om det er de flotte paladser og kirker, den danske forbindelse via prinsesse Dagmar eller de forfærdelige historier om 900 dages belejring af byen unden 2. Verdenskrig – det kommer tæt på, når man står her.

På godt og ondt er Rusland en supermagt, og vi bør alle unde os selv at forstå og komme tættere på. Af uvidenhed opstår fordomme og had.

Dag 4: Tallinn

tallinnHvad forventer man sig lige af Estlands hovedstad. De baltiske lande er de tre lande, der ligger derovre østpå i nærheden af Polen, ikke? Og så har Danmark en lang historie med de baltiske lande. En længere og dybere end vi var helt klar over, da vi – lige ankommet til kajen – kan læse en lang række fakta om Estland.

Sagnet siger, at Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219 under slaget ved Lyndanise i det nuværende Tallinn i Estland.

Den gamle by ligger i behagelig gåafstand fra skibet, og vejret er fremragende. Ind igennem den gamle byport føles det som om vi står tilbage i engelske York. Historiens vingesus igen igen.

På den anden side af den gamle bymur ligger Gucci og Burberry side om side med anerkendte auktionshuse. Den havde vi ikke lige set komme. Og i det lokale shoppingcenter – naturligvis med gratis wifi – er økologiske varer en selvfølge.

Estland: Vi er imponeret :)

Dag 5: Riga

I mangel af en havn, der er stor nok, lægger vi til i den gamle russiske industrihavn. Fra balkonen stiger duften af træ os i møde fra en større tømmer-virksomhed. I dagens anledning bliver deres kajkant nødtørftigt omdannet til modtagelse af krydstogtpassagerer – man kan meget med paller-.

Skibet byder på gratis transfer til byen. Vi vælger at købe os ind på en færdig tour af byen med indlagte fotostop.

Ligesom Tallinn er Riga en meget smuk by. Ihvertfald på den anden side af de 35 minutters kørsel gennem et deprimerende landskab af øde huse.

Riga er den største by blandt de tre baltiske lande. Smuk og meget moderne med alle de butikker, du ville forvente at finde i en hvilken som helst vestlig hovedstad.

Bygningerne bærer præg af, at Letland – som sine naboer – indtil 90’erne var under delvist russisk herredømme. Et af deres store vartegn er statuen til minde om Letlands anden og endelige uafhængighed.

Dag 6: Cruising

Strengt taget kunne vi nok godt være nået tilbage til Sverige på dag 6. På intet tidspunkt føltes det som om vi sejlede, og hurtigt var det ihvertfald slet ikke. Men intet krydstogt uden en dag til søs, hvor skibet for alvor kan forkæle gæsterne.

Vi slapper af, lader os forkæle, vinder en trivia-quiz, ser flagparade, nyder lækker mad og får en cocktail eller to.

Dag 7: Stockholm

Søndag morgen kl. 8 er vi tilbage hvor vi startede. Skibet ligger ved kaj i Stockholm, og vi kommer relativt hurtigt fra borde.Toget retur til Esbjerg (en lang togtur) er først om mandagen grundet banearbejde, så vi har en hel dag og aften i den svenske hovedstad.

Det er første gang vi for alvor ser Stockholm om sommeren – desværre i 30+ graders varme. Det er næsten uudholdeligt at bevæge sig omkring, så sightseeing begrænser sig til en kanalrundfart og en gåtur gennem Gamla Stan.

Finalen i World Cup ender vi med at se på hotelværelset. Godt brugte og fyldte med indtryk.

Mine anbefalinger

Et krydstogt i Baltikum bør absolut på din bucketlist. Det der er tættest på, er ofte det, vi glemmer. Baltikum er meget tæt på, og virkelig fascinerende at besøge. Og et krydstogt er absolut måden at gøre det på.

  • Har du råd, så book en kahyt med balkon – det er virkelig specielt at sidde på sin egen terrasse, og så et nyt land fra vandsiden
  • Hav behageligt fodtøj med – du kommer til at gå
  • Lag på lag er en rigtig god idé i Skt. Petersborg som, ifølge vores lokale guide, har et meget koldt klima året rundt, og sjældent er rigtigt varmt
  • Gå i land alle steder. Det kan være fristende at blive på skibet med alle sine tilbud, men det er i land, at du virkelig bliver overrasket
  • Drop at veksle til rubler hjemmefra – medmindre du ikke kan leve uden en is, så kan du bruge euro eller kort stort set overalt
  • Husk at tjekke evt lås på dit visa / mastercard – det kan være automatisk blokeret for brug i Rusland
  • Sluk for mobildata i Rusland, hvis du ikke vil stå med en stor regning for brug af data uden for Europa
  • Souvenirs: Den klassiske russiske dukke fra Skt Petersborg, og bordskånere af enebærtræ