Jeg skrev 12 gode råd tilbage i 2019 – dengang verden var “normal” og man havde en “normal” risiko for at miste sin bagage i forbindelse med en flyrejse.

Nu er det blevet 2022, og verden kæmper stadig med følgevirkningerne af pandemien. Flyselskaberne har problemer. Lufthavnene har problemer. Og vi vil helst allesammen ud at rejse på samme tid. Vi hungrer efter at se noget andet end dagligstuen eller den lokale skovsti.

Så ny normal er, at det kræver held og snedighed at undgå at kufferten enten ikke rejser med, eller beslutter sig for at besøge et helt andet land. Og helt undgå det kan vi ikke – det er ny normal.

Men mine 12 gode råd til at undgå at miste en kuffert gælder fortsat. Forhåbentlig hjælper de også dig.

Undgå at miste en kuffert

Okay, så realistisk set ligger din kuffert i hænderne på andre end dig selv – medmindre du kun rejser med håndbagage. Fra det øjeblik, hvor din kuffert ruller ned af bagagebåndet i lufthavnen til du står ved et bagagebånd der, hvor du er rejst hen.

Kuffert på rejse i lufthavnen

Undervejs skal din kuffert grusomt meget igennem. Der er lang vej fra afgangshallen til flyet, som denne film fra Shiphol Lufthavn i Amsterdam viser:

 

Bortset fra at krydse fingre og tæer, så er det svært direkte at undgå at miste en kuffert. I hvert fald under transit i lufthavnen og undervejs på flyet.

BagagemærkeMen du kan også miste kufferten efter, at den er rullet ud på bagagebåndet.

Sort er en meget populær farve blandt kufferter. Så der er mange sorte kufferter. Og der er mange, som sjældent rejser, ikke ser så godt, har for travlt eller bare ikke tænker sig om, og nupper din sorte kuffert i stedet for deres egen.

Unik og genkendelig kuffert

Derfor RÅD NUMMER 1: Gør din kuffert så genkendelig og unik som muligt. For din egen skyld (den er nem at få øje på), men mest af alt for at stoppe en medrejsende i at traske ud af lufthavnen med din kuffert.

Husk kontaktoplysninger

Skulle skaden ske, så har du naturligvis sørget for RÅD NUMMER 2: Altid have opdateret navn og kontaktoplysninger uden på din kuffert. Husk et telefonnummer med landekode eller som minimum en email, som du ved, at du kan komme til at tjekke samme dag.

Stregkode på kuffertVigtigheden af stregkoder og bagagesedler

Scanner du selv din bagage ind i lufthavnen, så overvej mit RÅD NUMMER 3: Klæb de ekstra små stregkoder fra bagagesedlen på forskellige sider af din kuffert. Det hjælper scannerne af din kuffert til at identificere din kuffert, og sende den afsted til det rigtige fly. Og her er det vigtigt, at du husker på RÅD NUMMER 4: Fjern alle gamle bagagesedler og stregkoder fra din kuffert inden du sender den afsted på bagagebåndet.

Undgå transit

Mit sidste råd til at undgå et miste din kuffert er RÅD NUMMER 5: Rejs med direkte fly, hvis det overhovedet er muligt. Hvis du ikke kan rejse med direkte fly, så sørg for, at der er nok tid mellem dine forbindelser til, at din kuffert kan nå at komme med det næste fly. Og endelig – skal du videre fra lufthavnsdestinationen, så læg gerne en overnatning ind. Hvis nu. Det er møgærgerligt at rejse afsted på et krydstogt uden sin bagage.

Min kuffert er blevet væk

Jeg tager altid forholdsregler, når jeg rejser. Efterhånden som mit karma-meter dropper mere og mere, tænker jeg, at det bliver så meget nemmere, når det sker. Når min kuffert er blevet væk.

Når min kuffert er pakket, ligger jeg en seddel med mine kontaktoplysninger inden i kufferten. Det er mit RÅD NUMMER 6. Skulle det ske, at kuffertmærket uden på kufferten falder af, så er sedlen med kontaktoplysninger inden i kufferten din back-up.

Tag et billede af kufferten

Inden jeg afleverer min kuffert i lufthavnen, så er mit RÅD NUMMER 7 meget vigtigt. Jeg tager et billede af kufferten med min mobiltelefon. Tanken er, at det er så meget nemmere at efterlyse en kuffert, hvis jeg kan vise et billede af kufferten. En blå kuffert kan være mange ting. Min kuffert på et billede er en konkret genstand, der kan efterlyses.

Pas på stregkoden

Her er det vigtigt, at du altid har styr på RÅD NUMMER 8: Hvor du gemmer stregkoden fra bagagesedlen. I gamle dage kunne jeg indlevere min kuffert til et levende menneske, som klæbede stregkoden bag på mit pas. Det oplever jeg stort set aldrig mere. I dag er indlevering af kufferten en kamp mellem mig og en stregkode-scanner i en lang kø med utålmodige rejsende. Det er så let at blive stresset i den situation, og klæbe stregkoden et eller andet vilkårligt sted. Og så glemme, hvor den er. Stregkoden er din kvittering for din kuffert, dit bevis for, at kufferten med den stregkode er din kuffert. Pas på den stregkode!

Stress i lufthavnen

Kufferttracker

Mit RÅD NUMMER 9 er at bruge en kufferttracker.

Der findes mange løsninger på markedet (artiklen er oprindeligt fra 2019 og opdateret i 2022).

Min absolutte favorit i dag er Apples Airtag. Den holder strøm i en evighed og den fungerer ved at ping’e det iphone-netværk, der er omkring Airtaggen. Apple nyder godt af, at iphones er så udbredte. Og jeg nyder godt af, at min Airtag fortæller min iphone hvor den er, så længe den er i nærheden af en eller andens iphone. Jeg testede Airtag i juli 2022 under en rejse til London, og kunne i flyet derover og hjem læne mig tilbage i vished om, at min kuffert rent faktisk var på flyet.

Har du ikke en iphone, er mulighederne mere begrænsede.

I 2019 investerede jeg i en GPS tracker, som i teorien burde virke i hele verden, og til enhver tid kan mig status over, hvor min kuffert er henne. Jeg testede den på en rejse til Sydafrika via Holland i 2019, og det virkede upåklageligt. Dimsen hedder “GEGO Lugloc GPS Tracker”. Gego har fordelen af at have sit eget SIM-kort og derfor være helt uafhængig af et netværk af iphones eller bluetooth forbindelse. Til gengæld bruger den en hel masse strøm, så den skal oplades efter en flyrejse, og du skal have et abonnement, som ligger omkring 6-700 kr. om året.

GPS tracker kuffert

 

Husk rejseforsikringen

RÅD NUMMER 10 er at have kontaktoplysninger og policenummer til din rejseforsikring ved hånden, så du hurtigt kan få bevilliget penge til at købe tøj og hvad du ellers står og mangler.

Tænk over håndbagagen

Et vigtigt råd, RÅD NUMMER 11, er aldrig at have livsvigtige ting i din kuffert. Jeg har nedskaleret min toilettaske, så jeg kan rejse med det mest nødvendige trods væske-restriktioner. Mine kontaktlinser, briller, laderkabler, elektronik og medicin er altid i min håndbagage. Rejser jeg fra et klima til et andet, har jeg ekstra tøj med i håndbagagen.

Læg ikke alle underbukser i samme kurv

RÅD NUMMER 12: Rejser jeg med familie, så fordeler jeg altid vores ting over flere kufferter. På den måde er vi ikke helt i hundene, hvis en enkelt kuffert ikke når frem med det samme.

Gode råd til bagage under rejse

Det var mine 12 gode råd til at forebygge, at din kuffert bliver væk eller at gøre det lidt nemmere, hvis det skulle ske.

Antallet af forsvundne kufferter har historisk været faldende. Den globale statistik siger, at der i 2018 forsvandt 5,7 kufferter pr 1.000 rejsende.

Det tal er uden tvivl eksploderet hen over sommeren 2022

Undgå at miste kuffert

Pas på bagagen under din ferie / rejse:

 1. Gør din kuffert så genkendelig og unik som muligt
 2. Kontaktoplysninger uden på din kuffert
 3. Klæb de ekstra små stregkoder fra bagagesedlen på din kuffert
 4. Fjern alle gamle bagagesedler og stregkoder
 5. Rejs med direkte fly eller sørg for tilstrækkelig transittid
 6. Læg en seddel med dine kontaktoplysninger inde i kufferten
 7. Tag et billede af kufferten med din mobiltelefon
 8. Pas på stregkoden fra bagagesedlen
 9. Overvej at bruge en kuffert-tracker
 10. Hav kontaktoplysninger og policenr. til din rejseforsikring
 11. Alt hvad der er livsvigtig skal i håndbagagen
 12. Fordel jeres ting, hvis I er flere, der rejser sammen

Og så mit sidste råd – ansporet af ny normal (2022): Overvej om du kan rejse med håndbagage alene!