Boganmeldelse af Winter World, første bog i serien “Long Winter”

winter world

Winter World udkom i februar 2019, og kan derfor endnu ikke læses på dansk.

Først og fremmest, så er jeg en stor fan af A.G. Riddle. Jeg læser mange bøger på engelsk, så sproget er ikke noget problem. Men for dig, der måske overvejer at kaste dig ud i en engelsk bog, så er her en forfatter, som formidler letforståeligt og stadig virkelig spændende.

Kloden er langsomt ved at fryse til. Årsagen er ukendt. Det eneste, den menneskelige befolkning ved er, at situationen er kritisk. Den lange vinter kan potentielt betyde, at vi uddør.

Historien starter på den internationale rumstation, hvor astronauter fra hele verden indsamler prøver fra solen. For det må være solen, der er skyld i nedfrysningen. Doktor Emma Matthews er leder af rumstationen. Som den eneste, lykkedes det hende at komme i en rumdragt, mens rumstationen bliver torpederet af objekter. Og her – ude i rummet – er livet og ilt en kostbar ressource. Er det her hun skal dø?

Historien skifter til James, som er indsat i et fængsel. Vi ved ikke hvorfor, dog, at han ikke er en typisk kriminel. Der er oprør i fængslet. Den lange vinter tvinger flere og flere til at flytte til de få steder på kloden, som endnu er beboelige. De indsatte ved, at deres tid er talt. Ingen vil bruge ressourcer på at flytte kriminelle.

Men James bliver reddet. Det viser sig, at han måske er menneskehedens sidste håb for at finde årsagen til den lange vinter.

Og herfra fortsætter historien i et hæsblæsende tempo. Perspektivet skifter kapitel for kapitel fra Emma til James. Deres liv bliver af omstændighederne vævet ind i hinanden. Og menneskeracen kæmper i kamp, som ser ud til at være dømt til at mislykkes.

For hvad er det, der sker ude i rummet? Er solen virkelig ved at dø? Eller er der andre kræfter bag? Og hvordan skal de sidste mennesker redde livet på en klode, som bliver koldere dag for dag?

Derfor bør du læse bogen

Der er mange slags science fiction. Med serien “Long Winter” fortæller A.G. Riddle en historie, som kunne ske i morgen. Et skræmmende fremtidsperspektiv, og alligevel nærværende.

Det er en fantastisk historie. Letlæst og meget fængende.

I efterskriftet skriver forfatteren, at han skrev “Long Winter” i en periode af sit liv, hvor han selv gik igennem en “lang vinter”. Hans mor lå syg med kræft, og trods mange forhåbninger, lykkedes det ikke at redde hende. Hans afsluttende ord (oversat til dansk) er:

Solen lyser svagt. Nogle gange lyser den slet ikke. Men solen står altid op igen. Tiden læger alle sår, men vi bliver defineret af at have gennemgået den tid. Vi skal passe på os selv, når vi bliver ramt af vores livs vinter.

Opfølgeren til Winter World, Solar Wars, udkommer på engelsk den 25. juni 2019.

Titel: Winter World

Årstal: 2019

Forfatter: A. G. Riddle

Forlag: Head of Zeus

Sideantal: 400

Køb bogen her.