Opfattelsen af arbejdstid og effektivitet er i mange tilfælde forkert. Men er danske ledere klar til et opgør med den faste arbejdstid på kontoret?

Om det er en dansk model eller ej, så er faktum, at størstedelen af det kontorarbejdende folk i Danmark har en arbejdsdag fra kl. 8 til kl. 16. Vi er på arbejdspladsen plus/minus 40 timer ugentligt inklusive pauser.

Parkinsons lov

Parkinsons lov alarmDen engelske forfatter Cyril Parkinson* har provokerende udtalt, at:

“arbejdet udvider sig, så det udfylder den tid, der er til rådighed, til arbejdet er gjort”

Er vi effektive, blot fordi vi sidder på en kontorstol 8 timer dagligt? Eller er situationen nærmere, at dagens opgaver tilpasses den tid, vi dagligt “aftjener” på kontoret?

Her vil flere måske påstå, at de ligger vandret. At de er konstant stressede, og at de har alt for meget at lave.

Men er faktum ikke, at vi som oftest når en deadline? Måske ikke altid med det optimale resultat – men deadlinen, den når vi.

Fordi vi alle formår at skrue op eller ned for vores effektivitet.

Mit første møde med Parkinsons Lov

Jeg startede min karriere på et skattekontor af alle steder. Det var dengang selvangivelserne stadig blev udfyldt og indsendt på papir. Der var mange selvangivelser, der skulle tjekkes for fejl – manuelt.

Her oplevede jeg første gang Parkinson’s Lov.

Jeg blev, af kolleger, bedt om at sætte farten ned. Sagen var nemlig, at hvis jeg nåede flere selvangivelser end dem, så det jo ud til, at de var mindre effektive.

Ja undskyld mig, men det var nok det de var, når det kom til stykket. Og dengang i start-halvfemserne var der ikke noget, der hed jobløn. Langt de fleste af mine kolleger havde en højere løn end jeg.

Blev min medarbejdertilfredshed større af at arbejde langsommere, så vi allesammen kunne få ugens arbejde til at passe med antallet af timer til rådighed? Nej vel. Jeg sagde farvel til SKAT, for det tempo og den holdning, det duede ikke for mig.

En alternativ dansk model

Danske IH Nordic har permanent indført en 4-dages arbejdsuge.

Resultatet er, at medarbejderne når mere end før, de er mindre stressede, og at de oven i købet er meget mere glade for deres arbejdsplads**

Gladere medarbejdere / flere løste opgaver / mindre stress – What’s not to like?

Og her skal bemærkes, at medarbejderne hos IH Nordic ikke gik ned i løn, da de gik ned i timer. For de præsterer jo ikke mindre, end de gjorde før.

Effektivitet og fleksibilitet frem for tid

Mange ledere vil nok tage sig til hovedet nu. Tænk sig hvis sandheden er, at medarbejderne rent faktisk kun behøver arbejde 30 timer i ugen for at levere de samme resultater. Så er hele opfattelsen af arbejdstid jo forkert.

Ja, det er den!

Som leder bør du tænke i arbejdsopgaver og ikke i tid som en ugentlig værnepligt, der skal afsones.

Det handler om, hvad dine medarbejdere præsterer, og ikke den tid, det tager dem.

Undtagelsen herfra er naturligvis jobfunktioner, hvor det vigtigste er bemanding, dvs, at nogen skal kunne tage imod henvendelser inden for en åbningstid / telefontid.

En fast arbejdstid på et kontor – eller måske endda en kultur, hvor rising stars er dem, der tilbringer mest tid på arbejdspladsen – kan have uheldige konsekvenser:

Den straffer de effektive, og belønner dem, der er gode til at se ud som om de har travlt.

Sidegevinsterne

Som en velkommen sidegevinst, så tilgodeser en fleksibel arbejdsdag og arbejdstid også:

  • de personer, som yder bedst tidligt om morgenen, men skal trække sig igennem eftermiddagen indtil de har fri
  • dem, som skal bruge tre timer på at vågne helt, men til gengæld er i omdrejninger kl. 17
  • forældrene, som har behov for alternativer i en periode med små børn, men til gengæld kan være maksimalt effektive, når de er på arbejde
  • et bedre arbejdsklima og mindre stress
  • fastholdelse af den næste generation af arbejdskraft, som stiller helt andre krav til indhold på jobbet, selvrealisering og work/life balance
  • integration af seniorer på arbejdspladsen

Held og lykke med revolution af arbejdstiden :)

——————————————

Cyril Northcote Parkinson var en engelsk forfatter til mere end 60 bøger heraf “Parkinson’s Law”, som er en af de mest kendte.

** IH Nordic vandt årets Great Place to Work i 2017 i kategorien IT-arbejdspladser med færre end 50 ansatte.